Στις σύγχρονες Δημοκρατίες, κατά κανόνα ο κοινοβουλευτισμός έχει τον πρώτο λόγο στον δημόσιο βίο. Βασίζεται στην αρχή ότι οι εκλελεγμένοι εκπρόσωποι του λαού ( Το Κοινοβούλιο) εκφράζουν την «δεδηλωμένη» εμπιστοσύνη του προς την εκάστοτε κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό, Πρόεδρο της κυβέρνησης. Τυχόν άρση της εμπιστοσύνης της πλειοψηφίας της Βουλής προς την κυβέρνηση επισύρει αυτόματα και την παραίτηση της γιατί θεωρείται πως αντίστοιχα η κυβέρνηση έχει χάσει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων. Αυτό γίνεται μέσα από την διαδικασία κατάθεσης πρότασης μομφής ενώπιον της Βουλής.

Διαδικασία, απόλυτα λογική και προπαντώς δημοκρατική. Η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν υιοθετήσει το πολίτευμα της κοινοβουλευτική δημοκρατίας.

Αντίθετα, το Σύνταγμα της Προεδρικής Κυπριακής Δημοκρατίας επιτρέπει στον Πρόεδρο και την κυβέρνηση να διατηρούν την εξουσία για 5 συναπτά έτη ακόμα και αν προϊόντος του χρόνου έχουν απωλέσει πλήρως το λαϊκό έρεισμα λόγω συνεχών σκανδάλων και κακοδιαχείρησης. Η καταψήφιση του προϋπολογισμού αποτελεί ουσιαστικά πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης και την άμυνα των κοινοβουλευτικών κομμάτων μπροστά στην ασυδοσία και αυθαιρεσία της τελευταίας. Αποτελεί μέτρο που τείνει να την υποχρεώσει να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της. Κανένας δεν δικαιούται με ψεύτικα διλήμματα και προφασιζόμενος αδιέξοδο και δήθεν κατάρρευση του κράτους να προσπαθεί να στρέψει τους πολίτες εναντίον της αντιπολίτευσης που δικαίως απαιτεί διερεύνηση διαφαινόμενου σκανδάλου. Κάθαρση και διαφάνεια απαιτούν οι πολίτες, γιατί είναι αυτοί που πρώτοι και άμεσα επηρεάζονται.