Καμιά φορά εξετάζουμε τα πράγματα επιφανειακά, χωρίς να τα υποβάλλουμε στην βάσανο της κοινής λογικής και χωρίς να προβληματιζόμαστε για την ουσία και την αλήθεια που συνήθως κρύβεται πίσω από τα γεγονότα.

Το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων που ξαφνικά τερματίστηκε με τον τρόπο που γνωρίζουμε πλήττοντας την αξιοπιστία της Κύπρου, έδωσε για περίπου μια δεκαετία την διέξοδο, αρχικά στην κρίση του 2008 στον τομέα των ακινήτων και στην συνέχεια στην κατάρρευση της οικονομίας του 2013, μετά το σοκ στο τραπεζικό σύστημα και το κούρεμα των καταθέσεων.

Όλοι παραδέχονται πως αποτελούσε έκτακτο μέτρο και όχι μέρος μακροχρόνιου σχεδιασμού και σταθερή βάση για οικονομική ανάπτυξη.

Αποτέλεσε την πρόταση που οι κοινωνικοί και επιχειρηματικοί εταίροι επεξεργάστηκαν.

Και φτάσαμε στην πρόσφατη, μετά από απαίτηση της αντιπολίτευσης και σωστά, στην ψήφιση και εφαρμογή από τις 18/08/20, του Κανονισμού, που η Βουλή των Αντιπροσώπων υιοθέτησε, για νομοθετικό έλεγχο των πολιτογραφήσεων. Θεσπίστηκαν πιο αυστηροί κανόνες και όλοι δήλωναν ότι έκλεισαν οι τρύπες και τα κενά του προγράμματος και τώρα η διαδικασία θωρακίζεται επαρκώς.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την ψήφιση των κανονισμών είδαν το φως της δημοσιότητας διαρροές εγγράφων του Υπουργείου, που υποδήλωναν πιθανή διαπλοκή και προνομιακή έκδοση διαβατηρίων με μεσολάβηση κάποιων που παρέκαπταν την νόμιμη διαδικασία.

Προτού ο θόρυβος καταλαγιάσει ήρθε το βίντεο και οι δημοσιεύσεις με το γνωστό περιεχόμενο. Ξανά επιβεβαιώθηκε ότι κάποιοι εξυπηρετούντο κατά προτεραιότητα ή κατά παράβαση των κανονισμών. Δεν έφταιγαν φυσικά οι κανονισμοί.

Υπάρχουν εύλογες υπόνοιες ότι έγιναν πολιτογραφήσεις σε αλλοδαπούς που δεν πληρούσαν τα κριτήρια. Αυτές οι περιπτώσεις όμως αποτελούν τις εξαιρέσεις. Δεν είναι όλοι οι επενδυτές ύποπτοι. Δεν μπορούμε να αναγάγουμε τις εξαιρέσεις σε κανόνα.

Γνωρίζω πολιτογραφημένους επενδυτές τέτοιου κύρους και αξίας, που η πολιτογράφηση τους αποτελεί τιμή για την Κύπρο. Οι ίδιοι σέβονται και τιμούν αυτή την χώρα που τους φιλοξενεί.

Συνεπώς απαιτούμε διερεύνηση άμεσα. Προέχει ο σεβασμός στους Θεσμούς τους οποίους όλοι οφείλουμε να υπηρετούμε, αλλά και για να μην αφήνονται σκιές για εκείνους που εκπροσώπησαν επενδυτές με αυστηρή τήρηση των κανονισμών.

Εν κατακλείδι, Ξανά και πάλι επιτακτικά στο προσκήνιο η απαξίωση της πολιτικής, η επιτακτική ανάγκη κάθαρσης και εξυγίανσης του σαθρού μέρους του συστήματος.Το γνωρίζουμε, το ξέρουμε καλά, το φαινόμενο δεν έχει κομματικό χρώμα, ιδεολογική ταυτότητα. Είναι φαινόμενο κυπριακό, απλώνεται σε όλο το φάσμα της πολιτικής ζωής.

Το ζήτημα ήταν και παραμένει η διαπλοκή που δηλητηριάζει διαχρονικά το πολιτικό γίγνεσθαι.

Κάποιες αιτήσεις εγκρίνονταν σε χρόνο μηδέν όταν ο χρόνος εξέτασης των πολλών ήταν πέραν των 12 μηνών! Κάποιοι εκμεταλλεύονταν την ευκαιρία της πίσω πόρτας που τους ανοιγόταν για να εξυπηρετούνται προνομιακά για να κερδίζουν εις βάρος του συνόλου.

Απαιτείται διερεύνηση εκείνων των φακέλων που ενδεχόμενα εγκρίθηκαν κατά παρέκκλιση του καθορισμένου πλαισίου και χωρίς να τηρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις.

Ταυτόχρονα να προστατευτούν εκείνοι που τηρούσαν πάντοτε σχολαστικά τον νόμο. Η γενίκευση είναι άδικη και εκτός του επιδιωκόμενου σκοπού και εξυπηρετεί αλλότρια συμφέροντα και μικροπολιτικές σκοπιμότητες.