Επανέρχομαι στο θέμα, εξ αφορμής των δηλώσεων κυβερνητικών στελεχών, οι οποίες τείνουν να εξομοιώνουν τους δικηγόρους που εκπροσωπήσαμε  επενδυτές που απόκτησαν την Κυπριακή υπηκοότητα εφαρμόζοντας αυστηρά τα κριτήρια, με εκείνους που υπάρχει σοβαρή υποψία ότι δεν εφάρμοζαν τις νόμιμες διαδικασίες ή που οδήγησαν σε παραχώρηση υπηκοοτήτων εκτός της καθορισμένης διαδικασίας.

Βεβαίως, την τελική ευθύνη της απόφασης οποιασδήποτε πολιτογράφησης είχε πάντοτε το Υπουργικό Συμβούλιο κατόπιν εισήγησης του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Εσωτερικών.

Ως δικηγόρος που σέβεται το λειτούργημά του και που επί τρείς δεκαετίες υπηρετεί την δικαιοσύνη, δηλώνω εμφαντικά «Δεν είμαστε όλοι το ίδιο». Η γενίκευση λοιπόν είναι άδικη και παράλογη ως επιχειρηματολογία και αποτελεί μάταιη προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων και αποτελεί παραπλάνηση των πολιτών που είναι ευαισθητοποιημένοι στο θέμα.

Ακόμα ένας λόγος για τον οποίο απαιτούμε πλήρη διερεύνηση για να διαφανεί η ευθύνη του καθενός, εκεί και όπου υπάρχει. Αν επομένως  οι αναφορές αποτελούν καλόπιστα σχόλια για να λάμψει η αλήθεια και όχι γιατί στοχεύουν να πλήξουν το ΔΗΚΟ, οφείλουν να συνηγορήσουν και να αποδεχτούν την άμεση και χωρίς όρους εξέταση των φακέλων. Το οφείλουν προς τους πολίτες, το οφείλουν σε εκείνους, που ευτυχώς είναι η μεγάλη πλειονότητα, οι οποίοι εφαρμόζαμε ευλαβικά την νομοθεσία.

Το πρόγραμμα περί πολιτογραφήσεων δεν ήταν κακή απόφαση όταν λήφθηκε. Είναι κοινώς αποδεκτό ότι έδωσε σημαντικό όφελος στην οικονομία και αποτέλεσε για περίπου μια δεκαετία την διέξοδο, αρχικά στην κρίση του 2007 – 2008 στον τομέα των ακινήτων και στην συνέχεια στην κατάρρευση της οικονομίας του 2013, μετά το σοκ στο τραπεζικό σύστημα και το κούρεμα των καταθέσεων.

Αυτό που ελέγχεται είναι η κακή σε κάποιες περιπτώσεις εφαρμογή του ή η ενδεχόμενη εκμετάλλευσή του από επιτήδειους. Κάποιες αιτήσεις εγκρίνονταν σε χρόνο μηδέν όταν ο χρόνος εξέτασης των πολλών ήταν πέραν των 12 μηνών. Κάποιοι εκμεταλλεύονταν την ευκαιρία της πίσω πόρτας που τους ανοιγόταν για να εξυπηρετούνται προνομιακά.

Για να έχουν οι πολίτες πλήρη εικόνα του θέματος, είναι χρήσιμο να παραθέσω και κάποιες εμφανείς αδυναμίες που ενδεχομένως να ευθύνονται και για την άδοξη του κατάληξη:

Κανένα διαδικαστικό πλαίσιο δεν θεσπίστηκε από την έναρξη εφαρμογής του από το 2007 και μέχρι τις 09/01/2018 που το Υπουργικό Συμβούλιο υιοθέτησε τον Κώδικα Συμπεριφοράς για τους Παρόχους υπηρεσιών. Ακόμα και αυτός ο Κώδικας ήταν γενικός, καθόλου λεπτομερής και κρίθηκε σοβαρά ελλιπής και από την Επιτροπή που διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Μετά από απαίτηση της αντιπολίτευσης και σωστά, εφαρμόστηκε από τις 18/08/2020, ο  Κανονισμός, που η Βουλή των Αντιπροσώπων υιοθέτησε, για νομοθετικό έλεγχο των πολιτογραφήσεων. Θεσπίστηκαν αυστηροί κανόνες και συνδέθηκε το Πρόγραμμα με την παράλληλα ισχύουσα νομοθεσία για την παρεμπόδιση νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Άλλη αδυναμία, που επισημαίνω  ήταν η έλλειψη περιορισμών ως προς τα πρόσωπα που μπορούσαν να εκπροσωπούν τους επενδυτές. Εκτός από δικηγόρους και λογιστές, που ούτως ή άλλως είναι υπόλογοι σε Εποπτικές Αρχές, είχε δικαίωμα εκπροσώπου και οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο φυσικό ή νομικό, χωρίς ουσιαστική κατάρτιση και γνώση των νόμων και των διαδικασιών, ακόμα και οι ίδιοι οι πωλητές ακινήτων ή και οι κτηματομεσίτες.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα, μετά την ψήφιση των κανονισμών είδαν το φως της δημοσιότητας οι γνωστές διαρροές εγγράφων του Υπουργείου Εσωτερικών, που υποδήλωναν πιθανή διαπλοκή και προνομιακή έκδοση διαβατηρίων με μεσολάβηση κάποιων που παράκαμπταν την νόμιμη διαδικασία.

Ύστερα, ήρθε το βίντεο και οι δημοσιεύσεις με το γνωστό περιεχόμενο. Ξανά επιβεβαιώθηκε ότι κάποιοι εξυπηρετούντο κατά προτεραιότητα ή κατά παράβαση των κανονισμών. Δεν έφταιγαν ποσώς οι Κανονισμοί.

Υπάρχουν εύλογες υπόνοιες ότι έγιναν πολιτογραφήσεις σε αλλοδαπούς που δεν πληρούσαν τα κριτήρια.  Αυτές οι περιπτώσεις όμως αποτελούν τις εξαιρέσεις και χρήζουν διερεύνησης. Δεν είναι όλοι οι επενδυτές ύποπτοι. Δεν μπορούμε να αναγάγουμε τις εξαιρέσεις σε κανόνα.

Συνεπώς και για όλους αυτούς τους λόγους, απαιτούμε διερεύνηση άμεσα. Προέχει ο σεβασμός στους Θεσμούς τους οποίους όλοι οφείλουμε να υπηρετούμε, αλλά και για να μην αφήνονται σκιές για εκείνους που εκτελούσαν με επαγγελματισμό τα καθήκοντα τους και εκπροσώπησαν επενδυτές με αυστηρή τήρηση των κανονισμών.

Εν κατακλείδι, ξανά και πάλι στο προσκήνιο η απαξίωση της πολιτικής, η επιτακτική ανάγκη κάθαρσης και εξυγίανσης του πάσχοντος συστήματος.

Το ζήτημα ήταν και παραμένει η διαπλοκή που δηλητηριάζει διαχρονικά το πολιτικό γίγνεσθαι.

Απαιτείται εκ των ων ουκ άνευ διερεύνηση εκείνων των φακέλων που ενδεχόμενα εγκρίθηκαν κατά παρέκκλιση του καθορισμένου πλαισίου ή χωρίς να τηρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις.

Ταυτόχρονα όμως απαιτείται να προστατευτούν εκείνοι που τηρούσαν πάντοτε σχολαστικά τον νόμο. Διαφορετικά οι υπαινιγμοί είναι κακόπιστοι και η γενίκευση απαράδεκτη και προφανώς εξυπηρετεί μικροπολιτικές σκοπιμότητες.