Η επιδημία του κορωνοϊού αποτέλεσε την αφορμή να βγουν στην επιφάνεια και να αναδειχθεί το πρόβλημα εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης, ακόμα και σε κρίσιμους τομείς όπως η δικαιοσύνη, η υγεία, η παιδεία. Όταν χρειάστηκε λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας να ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική διαχείριση της κρίσης, διαφάνηκαν σοβαρές αδυναμίες με σοβαρό αντίκτυπο στην λειτουργία των δικαστηρίων, των νοσοκομείων και των σχολείων.

Η μεταρρύθμιση της ευρύτερης δημόσιας διοίκησης που βρίσκεται σε εξέλιξη όπως και η συνεπακόλουθη μηχανογράφηση είναι σημαντικό να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατόν. Ο στόχος είναι να προσφέρονται σωστά και χωρίς καθυστέρηση οι δημόσιες υπηρεσίες και τελικά η όλη μεταρρύθμιση να συμβάλει προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Εν μέσω κρίσης και οικονομικής ανασφάλειας οι πολίτες χρειάζονται ελπίδα για το αύριο, χρειάζονται ανάπτυξη που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Δεν ζητούν ελεημοσύνη μέσω επιδομάτων και πρόσκαιρων βοηθημάτων. Αυτά είναι προσωρινά μέτρα.

Χρειάζεται σταθερός μεσοπρόθεσμος προγραμματισμός στήριξης των επιχειρήσεων, άνοιγμα της αγοράς, αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Κύπρου προς τους επενδυτές. Απαιτείται πραγματική ανάπτυξη για να δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης και όχι περιστασιακά ημίμετρα.