Πολιτεύομαι θα πει πως νοιάζομαι, έχω ενδιαφέρον για τα πολιτικά όπως αντιλαμβάνονταν οι αρχαίοι Έλληνες την έννοια της Δημοκρατίας που μας κληρονόμησαν, νοιάζομαι για τα δημόσια ζητήματα της πατρίδας μου, της επαρχίας, της πόλης, των χωριών της, της γειτονιάς μου αλλά και της κάθε γειτονιάς! Αυτή ήταν και η διάκριση ανάμεσα στον πολίτη ως ενεργού μέλους της Εκκλησίας του Δήμου σε αντιδιαστολή με τον ιδιώτη, λέξη που χρησιμοποιούσαν αποδοκιμαστικά για εκείνον που δεν είχε πολιτική δραστηριότητα και συμμετοχή στην δημόσια ζωή.

Πολιτεύομαι με την ουσιαστική έννοια του όρου, εξυπακούεται πως ενδιαφέρομαι και επιδιώκω με όλες μου τις δυνάμεις ό,τι εξυπηρετεί και προάγει το δημόσιο συμφέρον και αφήνω το ιδιωτικό μου συμφέρον κατά μέρος.

Εξυπακούεται ακόμα πως όλοι οι πολίτες της χώρας μου είμαστε ίσοι ως προς τις ευκαιρίες για πρόοδο και καλύτερη ζωή, τα παιδιά τους είναι και δικά μου παιδιά. Χαίρομαι με τις χαρές τους, τους στηρίζω στις δυσκολίες που παρουσιάζονται, είμαι και εγώ πρόσφυγας στην προσφυγιά τους, νιώθω την αδικία και διεκδικώ δικαιοσύνη.

Αν το πιο πάνω πλαίσιο ορίσει τον δημόσιο βίο μας έστω και μερικώς, οι ρίζες της διαφθοράς και της διαπλοκής θα ξεραθούν και το δέντρο της προόδου θα αναπτυχθεί και η κοινωνία θα δρέψει τους καρπούς. Αξίζει να δοκιμάσουμε, αξίζει να κοπιάσουμε, δεν είναι ακατόρθωτο, είναι εφικτό.